Noutati


De la înmormîntare, în mormînt

Tragedie pe traseul Chişinău-Ialoveni 01,06,2012. Cinci persoane, printre care un copil de 12 ani, au murit după ce microbuzul în care se deplasau a fost lovit în plin de o autocisternă. Zece pasageri răniţi sunt internaţi la Spitalul de Urgenţă. Accidentul s-a produs în apropiere de lacul de la Dănceni. Potrivit ministrului de Interne, vinovat este şoferul microbuzului, care se deplasa cu viteză şi nu a cedat trecerea.
Podul de lângă lacul de la Dănceni arăta ca după război: scaune smulse din microbuz, hârtii împrăştiate peste tot şi sânge cât vezi cu ochii. Accidentul teribil s-a produs în această după-amiază. Microbuzul de pe ruta 127 fusese închiriat pentru a transporta persoane de la o înmormântare şi se deplasa de la Ialoveni spre Cimişlia. Autocisternă plină cu lapte venea spre Chişinău. Se pare că şoferul microbuzului nu a cedat trecerea şi a lovit în plin camionul. 


Bilanţul accidentului este unul sumbru: un copil de 12 ani şi două femei au decedat pe loc. Un pasager a murit în drum spre spital, iar un altul - la Urgenţă. Majoritatea victimelor sunt muzicaţi originari din satul Ivanova, raionul Cimişlia. La locul accidentului a venit într-un suflet un bărbat care avea în microbuz trei fii. 


Impactul a fost atât de puternic încât a fost nevoie de intervenţia echipei de la descarcerare pentru a scoate victimele din microbuz. Chiar şi salvatorii s-au îngrozit de ce au văzut.


Poliţia a iniţiat o anchetă pentru a stabili exact cine se face vinovat de producerea accidentului.



Cu 70 de saci de deșeuri mai puțin în Puhoi

haimoldova-puhoi1În dimineața zilei de 12 mai, un grup de locuitori ai satului Puhoi au decis să fie receptivi la îndemnul echipei „Hai Moldova” și au ieșit să facă curățenie pe strada centrală a satului.
Traseul a fost ales de către coordonatorii locali. Au venit în mare parte profesori și elevi din liceu, funcționari din primărie și angajații grădinițelor din sat. În total au participat 80 de persoane, care au colectat în jur 70 de saci de deșeuri sortate, în sticle, plastic și deșeuri menajere. Lucrul ar fi continuat dacă nu se umpleau toţi sacii, pentru că au fost oferiți doar 60, dintre care o parte s-au rupt, astfel au mai fost procurați câteva zeci de saci în timpul acțiunii de către Primăria Puhoi. Tot administrația locală a oferit și mănuși tuturor participanților.
Coordonatorii locali Nicoleta Ciobanu și Andrei Goreanu apreciază acţiunea ca fiind una reușită și spun că „ne-am atins scopul pe care ni l-am propus la început, tinerii au avut posibilitatea să se implice și să se simtă egali, deoarece au lucrat cot la cot cu funcționari publici, profesori și colegi. Nu a fost ușor să-i mobilizăm, dar am reușit. Însă ne-am fi dorit totuși să facem mai mult, dacă am fi avut saci și mai mulți oameni prezenți. Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat”, au mai spus coordonatorii locali.

Puhoienii nu sunt pregătiți pentru a sărbători și Ziua Europei la 9 mai


Comemorarea celor care ne-au apărat patria pe câmpul de luptă este o tradiție care se respectă an de an la Puhoi, iar 9 mai 2012 nu a fost o excepție. Programul nu s-a diferențiat prea mult de anii trecuți. Au fost aduse omagii veteranilor de toate categoriile, au fost depuse flori la complexul memorial, dar în special s-a pus accent pe cei patru veterani ai celui de-Al II-lea Război Mondial, care mai sunt în viață. Veteranii au primit câte 300 lei de la Consiliul raional, Secția asistență socială Ialoveni a oferit câte 600 lei veteranilor și 500 văduvelor de război, iar primăria Puhoi a pregătit câte un colet cu produse alimentare pentru 29 de veterani ai celui de-al II-lea Război Mondial și a războiului din Afganistan. Festivitatea a fost moderată de elevii liceului din localitate, iar membrii ansamblului „Veselia” au recitat poezii și au interpretat cântece patriotice.
În acest context am întrebat puhoienii ce cred despre o altă sărbătoare care tinde să devină o tradiție pentru Moldova în ultimii ani, și anume Ziua Europei. În urma unui mic sondaj am constatat că majoritatea nu consideră oportun de a sărbători Ziua Europei din moment ce nu suntem integrați în UE. Câțiva veterani au spus că ar trebui să se găsească o altă zi pentru Europa, pentru că la 9 mai deja este o sărbătoare. Foarte puțini au fost cei care au zis că ar trebui să fie ambele evenimente în ziua de 9 mai, iar autoritățile locale susțin că pe viitor vor încerca să le îmbine pe ambele deși mulți încă nu sunt pregătiți să înțeleagă semnificația zilei Europei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu